Omgaan met sociaal contact na een stomaoperatie

U is heel normaal dat u zich zorgen kunt maken over hoe u buitenshuis dingen kunt doen nadat u uw stoma heeft gekregen. Deze volgende eenvoudige tips kunnen u helpen bij het plannen van uw activiteiten.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Lees hier hoe u kunt omgaan met sociale situaties na een stomaoperatie.

In de eerste dagen en weken na uw stomaoperatie zult u zich waarschijnlijk afvragen hoe andere mensen op uw stoma zullen reageren. Misschien schrok u zelf toen u de stoma voor het eerst zag en bent u bang dat andere mensen hetzelfde zullen reageren als ze weten dat u er een hebt.

Meestal blijkt dat u zich geen zorgen had hoeven maken. Twee sleutels tot geslaagde sociale contacten zijn een eerlijke bespreking van de meest gehoorde zorgen over het hebben van een stoma in het openbaar en het voorbereiden van strategieën voor sociale situaties.

Zorgen over sociaal contact

Na de operatie kunt u het gevoel hebben dat uw stoma sociale contacten erg lastig maakt. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. U kunt bijvoorbeeld bang zijn dat iemand het kan ruiken. Gewoonlijk is dit geen probleem, maar natuurlijk kunt u zich zorgen maken over wat andere mensen ervan vinden. Als uw huidplaat goed hecht rond uw stoma, heeft u gewoonlijk geen last van een ongewenste geur. Als u echter het gevoel heeft dat u wel iets ruikt, is het een goed idee om dit te bespreken met uw stomaverpleegkundige.

Wanneer u de stoma net heeft, bent u zich er sterk van bewust dat deze er zit en misschien maakt u zich zorgen over hoe u eruitziet of dat mensen ernaar staren. In werkelijkheid hebben de meeste mensen niet door dat u een opvangzakje onder uw kleren draagt. Overleg met uw stomaverpleegkundige als u het gevoel heeft dat uw opvangzakje zichtbaar is; dit kan komen door overmatige gasvorming.

Sociale gelegenheden plannen

In uw sociale omgeving heeft u mensen die alles weten over uw ziekte, operatie en herstel. Anderen weten misschien niet precies wat er aan de hand is, maar ze hebben wel gemerkt dat u een tijdje niet op uw werk, bij uw club of ergens anders bent geweest. Sommige mensen zijn nieuwsgierig, andere zijn oprecht bezorgd en geïnteresseerd. Hoe dan ook zult u tot op bepaalde hoogte contact met mensen hebben waar u zenuwachtig over bent.

Bedenk wat u wilt delen met familie en goede vrienden, kennissen en nieuwe mensen.

Enkele tips om te overwegen:

  • U hoeft niet iedereen alles te vertellen
  • Kies zelf hoeveel u wilt delen en met wie
  • Wees open naar de mensen die het dichtst bij u staan; waarschijnlijk zijn ze toch al op de hoogte van de meeste details van uw stomaoperatie 
  • Besluit precies wat en hoeveel u wilt zeggen tegen mensen die verder van u af staan. U kunt ook besluiten hen niets te vertellen

Onthoud bovenal dat ú de controle heeft in elke sociale situatie en dat u mag besluiten hoeveel u wilt delen. Alleen al daardoor ervaart u misschien minder stress, zodat u ontspannen en vol zelfvertrouwen bent.