6 tips om peristomale huidproblemen te voorkomen

Idealiter moet uw peristomale huid gezond zijn, maar er kunnen problemen optreden. Gelukkig zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om huidproblemen te voorkomen.

senior-couple-on-garden-bench-preventing-peristomal-skin-problems

Lees hier hoe u peristomale huidproblemen kunt voorkomen.

Als u een probleem met de huid rond uw stoma ervaart (ook bekend als peristomale huidcomplicatie of PSC (peristomal skin complication)), kan dit variëren van licht ongemak tot een ernstig probleem. Er zijn verschillende vaak voorkomende oorzaken van PSC's. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om ze te voorkomen.

Lees deze 6 tips om uw peristomale huid gezond te houden:

Tip 1: neem de gezondheid van peristomale huid serieus

Een geïrriteerde of beschadigde peristomale huid kan oncomfortabel of pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen peristomale huidproblemen de kleefkracht van de huidplaat verminderen. Daarom is het zo belangrijk om de peristomale huid goed te verzorgen. Enkele tips om te overwegen:

  • Volg de richtlijnen voor huidverzorging die zijn aanbevolen door uw stomaverpleegkundige
  • Kies voor eenvoud wanneer het gaat over het reinigen van uw peristomale huid; water is vaak de beste optie
  • Gebruik geen lotions en crèmes die residu nalaten en een film leggen; deze kunnen de kleefkracht van de huidplaat negatief beïnvloeden

Tip 2: gebruik een huidplaat met huidbeschermende eigenschappen

Huidvriendelijke huidplaten kunnen gezonde huid rond uw stoma ondersteunen. Gelukkig zijn er geavanceerde huidplaten die zijn ontworpen om:

  • Overmatig vocht te helpen absorberen om zo het natuurlijke evenwicht van de huid te behouden. Dit doet geen afbreuk aan zijn vorm en kleefkracht
  • Goed te kleven en terwijl ook gemakkelijk te verwijderen te zijn, wat de huid gezond helpt te houden
  • De natuurlijke pH van de huid in evenwicht te houden. Klik hier voor meer informatie over de huidvriendelijke producten van Dansac.    Klik hier voor meer informatie over de huidvriendelijke producten van Dansac

Tip 3: vervang uw opvangzakje regelmatig

Om lekkage te voorkomen, vervangt u uw opvangzakje op regelmatige tijdstippen, volgens de instructies van uw stomaverpleegkundige. Voorkom dat uw opvangzakje overvol of te zwaar wordt. Een overvol opvangzakje kan de huidplaat te veel belasten, wat lekkage kan veroorzaken. Indien u niet zeker bent hoe vaak u uw opvangzakje moet vervangen, praat er dan over met uw stomaverpleegkundige.

Tip 4: vervang bij jeuk uw opvangsysteem 

Peristomale jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Eén van de mogelijke oorzaken is een huidinfectie veroorzaakt door schimmel, candidase genoemd. Een warme en vochtige omgeving of lekkage kunnen candidiase veroorzaken. Ook een allergische reactie of een irriterende stof kan jeuk veroorzaken. Chemische stoffen in producten zoals lotions en zeep kunnen de huid irriteren.

Het goede nieuws is dat in een enquête bij stomadragers 79 procent van de respondenten aangaf dat het simpelweg vervangen van hun opvangsysteem de jeuk verminderde. Indien u echter continue of ernstige jeuk ervaart en het vervangen van het opvangsysteem de situatie niet verbetert dient u contact op te nemen met uw stomaverpleegkundige.

Tip 5: wees voorzichtig bij het verwijderen van de huidplaat

Het te ruw verwijderen van uw huidplaat kan uw peristomale huid beschadigen. Als dit herhaaldelijk wordt gedaan, kan verdere huidbeschadiging lekkage veroorzaken. Dit zijn enkele tips om in acht te nemen bij het verwijderen van uw huidplaat:

  • Haast u niet wanneer u uw huidplaat verwijdert. Geef uzelf voldoende tijd om de huidplaat te verwijderen.
  • Verwijder de huidplaat langzaam van uw peristomale huid
  • Begin bovenaan en werk naar beneden
  • Druk voorzichtig tegen de peristomale huid en beweeg verder naar onder

Tip 6: werk samen met uw stomaverpleegkundige om het juiste opvangsysteem te vinden

Uw stomaverpleegkundige heeft meer informatie over de meest recente onderzoeken en opvangsystemen die u kunnen helpen bij de verzorging van uw peristomale huid. Uw stomaverpleegkundige kan u helpen bij het selecteren van het juiste product om uw peristomale huid gezond te houden.