Inzicht in de gezondheid van uw huid en stoma

Uw huid beschermt u op veel manieren. Lees hier meer over de anatomie van de huid en hoe de huid werkt, zodat u beter zorg kunt dragen voor de huid rond uw stoma.

close-up-of-hand-caring-for-the-skin-around-a-stoma

Lees hier meer over de huid.

De huid rond uw stoma, ofwel de peristomale huid, gezond houden is van cruciaal belang om problemen zoals lekkage en irritatie te voorkomen. Kennis over dit indrukwekkende orgaan (ja, de huid wordt beschouwd als een orgaan) kan u motiveren om uw peristomale huid goed te verzorgen.

Opmerkelijke feiten over de huid

Wist u dat de huid het grootste orgaan is van het menselijk lichaam? Een ander opmerkelijke feit is dat de huid zichzelf elke 26 tot 42 dagen vernieuwt.

De huid heeft veel belangrijke functies:

  • Dient als een beschermende barrière tegen elementen van buitenaf
  • Biedt resistentie tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers
  • Regelt de bloeddoorstroming en de lichaamstemperatuur
  • Maakt zintuiglijke waarnemingen mogelijk
  • Maakt vitamines aan


Anatomie van de huid

De buitenste zichtbare laag van de huid is de epidermis. Deze bestaat uit vijf lagen. De epidermis is relatief dun, maar sterk. De epidermis bestaat voornamelijk uit cellen die zich traag verplaatsen naar het huidoppervlak, waar ze uiteindelijk afvallen en worden vervangen door nieuwe cellen van onderop.

De bovenste laag van de epidermis wordt de hoornlaag genoemd. Deze toplaag is opgebouwd vergelijkbaar met bakstenen en cement. Rijpe cellen zijn de bakstenen die de huid sterkte geven. Een samenstelling van vetten tussen de huidcellen houdt deze samen als cement.

De gezondheid van de hoornlaag is belangrijk voor de kleefkracht van een beschermende huidplaat en ook voor het gehydrateerd houden van de huid door overmatige verdamping te voorkomen.

Deze huidomgeving wordt ook de zuurmantel genoemd. De zuurmantel ondersteunt het vermogen van de huid om te functioneren als een beschermende barrière. Een verstoring van de pH kan de zuurmantel afbreken en de huid kwetsbaar maken voor irritatie en beschadiging. Daarom kan een verstoring van de pH-balans het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen, in het gedrang brengen.

Peristomale huidproblemen

Hoewel de peristomale huid gezond is in het begin, blijft dit vaak niet het geval. Verschillende factoren kunnen de huid beïnvloeden. Beschadiging van de epidermis kan een verstoorde balans in de zuurmantel veroorzaken:

  • Lekkage: Output is agressief voor de huid. Huidbeschadiging maakt het moeilijker om ervoor te zorgen dat de huidplaat goed kleeft.
  • Slecht passend opvangsysteem: Zonder een goede pasvorm rond de stoma kan er lekkage optreden. Verminderde kleefkracht van de huidplaat kan leiden tot lekkage en huidbeschadiging.
  • Mechanisch trauma: Slechte kleefkracht of een slecht passende huidplaat kan leiden tot te frequente wissels, hetgeen kan resulteren in beschadigen van de huid.

Als de oorzaak van een peristomaal huidprobleem niet snel wordt behandeld en opgelost, kunt u terechtkomen in een vicieuze cirkel waarbij het steeds moeilijker wordt om het probleem onder controle te krijgen waardoor de ernst van de problemen toeneemt. Zorg ervoor dat u onmiddellijk contact opneemt met uw stomaverpleegkundige als u continue lekkage of huidirritatie ervaart.