Voorkomen van een parastomale hernia

Een parastomale hernia kan op elk moment na de ingreep optreden. Kom meer te weten over wat een parastomale hernia is en hoe u dit kunt voorkomen.

family-enjoying-breakfast-together-on-back-porch-deciding-what-to-eat-after-stoma-surgery

Kom meer te weten over een parastomale hernia.

Een parastomale hernia (of peristomale hernia) is een vaak voorkomende complicatie die veel stomadragers treft. Niet iedereen met een stoma krijgt echter een parastomale hernia.

Een parastomale hernia kan weken, maanden of jaren na de ingreep optreden. Het risico op het ontwikkelen van een parastomale hernia neemt toe met de leeftijd. Andere risicofactoren omvatten de gebruikte chirurgische techniek, spierzwakte en meerdere buikoperaties. Ook overgewicht, hoesten of overbelasting kunnen de kans op een parastomale hernia vergroten.

Wat is een parastomale hernia?

Een parastomale hernia is het uitstulpen van een stuk darm door de opening in de rechte buikspier onder de huid naast de stoma. Een parastomale hernia kan worden veroorzaakt door een defect in het buikvlies en de rechte buikspier. De zwakte is de reden waarom een parastomale hernia er uitziet als een bobbel rond de stoma. Onregelmatigheden van het huidoppervlak en spanning rond de stoma kunnen ook optreden, afhankelijk van de grootte en –vorm van de parastomale hernia.

 

Hernia

Een parastomale hernia

 

Hernia

Zijaanzicht van de vorming van een parastomale hernia

 

De grootte en vorm van een parastomale hernia variëren afhankelijk van uw lichaamshouding. Deze kan bijvoorbeeld minder zichtbaar zijn wanneer u ligt. Een parastomale hernia kan heel klein of redelijk groot zijn.

Een parastomale hernia ontwikkelt zich doorgaans traag. Veel mensen beseffen niet dat ze een parastomale hernia hebben tot ze op controle gaan bij hun stomaverpleegkundige of chirurg. Sommigen ervaren de aanwezigheid van een parastomale hernia als iets zeer verontrustends. Daarom is het belangrijk te begrijpen waarom een parastomale hernia optreedt en hoe een parastomale hernia kan worden voorkomen.

Tips voor het voorkomen van een parastomale hernia

Het risico op het ontwikkelen van een parastomale hernia door overbelasting bij het tillen of inspannende oefeningen is over het algemeen hoger dan het risico op een lieshernia. Reden hiervoor is dat er in de rechte buikspier een opening wordt gemaakt tijdens de operatie om de stoma te vormen; dit maakt de buik zwakker na de operatie.

Als u een parastomale hernia wilt voorkomen, kunt u het volgende doen:  

  • Vermijd het tillen van iets dat zwaarder is dan 2,2 kg tot zes weken na uw operatie. Gebruik indien nodig een kar op wielen om zwaardere items te verplaatsen of zorg ervoor dat u hulp krijgt van iemand.
  • Voer lichte oefeningen uit. Kies voor buikstrekoefeningen, bekkenlifts of lopen. Sit-ups, crunches of andere buikspieroefeningen moeten gecontroleerd en heel voorzichtig worden uitgevoerd. Uw stomaverpleegkundige zal u advies geven over de meest gepaste oefeningen die u kunt doen, zowel vóór als na uw operatie. 
  • Controleer uw gewicht. Blijf binnen een gepast gewichtsbereik. 
  • Draag ondersteunend ondergoed, indien u dat wordt aanbevolen. Als uw stomaverpleegkundige denkt dat u extra buikondersteuning nodig heeft, dan zal hij/zij dit met u bespreken en u de gepaste kleding adviseren.


Wanneer u vermoedt dat u een parastomale hernia heeft 

Raadpleeg uw stomaverpleegkundige wanneer u denkt dat u een parastomale hernia heeft. Hij of zij zal uw buik beoordelen en u adviseren.