Uw stoma beter begrijpen: Colostoma

Een colostoma is een type stomaoperatie. Vind hier de feiten over colostomaoperaties en waarom u er mogelijk een nodig heeft.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Kom meer te weten over uw colostomaoperatie.

Elk jaar ondergaan duizenden mensen een operatie waarbij een stoma wordt aangelegd. De operatie kan nodig zijn als gevolg van een darmziekte, een ongeval of een aangeboren afwijking. In sommige gevallen is het zelfs een levensreddende procedure. Laten we de feiten bekijken over het hebben van een stoma en waarom iemand mogelijk een colostoma nodig heeft.

Wat is een stoma?

Wist u dat “stoma” een Grieks woord is dat staat voor “mond”? In de geneeskunde is “stoma” een term die wordt gebruikt om een opening in uw buik te beschrijven waar een stuk darm chirurgisch door de buikwand wordt gebracht. Bij diegenen die een colostoma- of ileostomaoperatie hebben gehad, wordt ontlasting via de stoma uitgescheiden. Bij diegenen die een urostomaoperatie hebben gehad, wordt urine via de stoma uitgescheiden. In het geval van een colostoma of ileostoma kunnen stoma's tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de medische reden.

Wat is een colostoma?

Een colostoma is een chirurgisch gecreëerde opening in de dikke darm. Een klein stukje dikke darm wordt door de buikwand naar buiten gebracht en vastgehecht aan de huid. Een colostoma kan uit vrijwel elk deel van de dikke darm worden gevormd. De exacte positie is afhankelijk van de medische reden voor de operatie.

De output, het volume en de consistentie van de ontlasting variëren per persoon en zijn deels afhankelijk van de locatie van de stoma op de dikke darm. Een gesloten opvangzakje vangt ontlasting uit de dikke darm op.

Redenen voor een colostoma

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen resulteren in een colostoma. Sommige van de aandoeningen die tot dit type operatie kunnen leiden, omvatten:

  • Kanker 
  • Diverticulitis
  • Trauma/perforatie
  • Ernstige constipatie
  • Schade na stralingsbehandeling

Uw zorgprofessionals staan klaar om u te helpen

Uw arts en stomaverpleegkundige hebben waarschijnlijk al de details van uw operatie besproken. U zult waarschijnlijk later nog vragen hebben. Het is een goed idee ze op te schrijven in een notitieboekje of stomadagboek. Op die manier vergeet u ze niet te vragen tijdens uw afspraken met uw arts, stomaverpleegkundige of andere zorgprofessional.  

Bekijk of print de volledige brochure in pdf-formaat: Opvolgings- en adviesboek - Abdominale stoma