Plaatsbepaling stoma

Vóór uw operatie zal uw stomaverpleegkundige samen met u de beste plaats voor uw stoma bepalen. Kom meer te weten over waar op uw buik uw stoma zal worden geplaatst.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Meer over stomalocaties.

De plaats van uw stoma is heel belangrijk; daarom zullen uw arts of stomaverpleegkundige nauw met u samenwerken om de optimale plaatsing te verzekeren. 

Een goede plaats van de stoma verbetert het comfort en de pasvorm van uw opvangsysteem. Het zorgt er ook voor dat u ook na de ingreep uw gewone kleren kunt dragen en uw normale activiteiten kunt hervatten.

Stomaplaatsbepaling

Stomaplaatsbepaling is een proces waarbij de juiste plaats voor de stoma op de buik wordt bepaald. Zodra dit is gebeurd wordt de locatie gemarkeerd, zodat de chirurg dit kan zien tijdens de operatie.

Uw stomaverpleegkundige zal doorgaans de plaatsbepaling samen met u vóór uw operatie uitvoeren. De stoma plaats moet worden bepaald binnen een gebied zonder huidplooien of littekens om een goede pasvorm van het opvangsysteem te verzekeren en het risico op lekkage te verminderen. Na een controle van uw buik in staande, zittende en liggende posities, zal uw stomaverpleegkundige de juiste plaats markeren.

Oefenen voor de operatie

Het kan een goed idee zijn om te oefenen met een oefen stoma en opvangsysteem vóór uw operatie. Op die manier kunt u de plaats van de stoma controleren en leren hoe u een opvangsysteem moet vervangen. Praat met uw stomaverpleegkundige over hoe u dit kunt doen.