Uw stoma beter begrijpen: Urostoma

Een urostoma is een type stomaoperatie. Vind hier de feiten over urostomaoperaties en waarom u er mogelijk een nodig heeft.

man-and-woman-outdoors-talking-side-by-side-and-understanding-a-urostomy

Lees hier meer over uw urostomaoperatie.

Elk jaar ondergaan duizenden mensen een operatie waarbij een stoma wordt aangelegd. De operatie kan nodig zijn als gevolg van een ziekte, een ongeval of een aangeboren afwijking. In sommige gevallen is het zelfs een levensreddende procedure. Laten we de feiten bekijken over het hebben van een stoma en waarom iemand mogelijk een urostoma nodig heeft

Wat is een stoma? 

Wist u dat “stoma” een Grieks woord is dat staat voor “mond”? In de geneeskunde is “stoma” een term die wordt gebruikt om een opening in uw buik te beschrijven waar een stuk darm chirurgisch door de buikwand wordt gebracht. Bij diegenen die een urostomaoperatie hebben gehad, wordt urine via de stoma uitgescheiden. Een urostoma is altijd blijvend.

Wat is een urostoma?

Een urostoma is een chirurgisch gemaakte afvoer voor urine. Een urostoma kan bijvoorbeeld worden gecreëerd wanneer de blaas wordt verwijderd en de patiënt een nieuwe uitgang nodig heeft om de urine af te voeren.

Tijdens een urostomaoperatie gebruikt de chirurg een deel van de dunne darm om een nieuwe afvoer te creëren waardoor de urine kan aflopen. De urineleiders (buisjes die normaal de urine van de nier naar de blaas voeren) worden aangesloten op één uiteinde van het deel van de dunne darm. Van het andere deel van de dunne darm wordt via de buikwand een urostoma gevormd.

Na de operatie verzamelt een opvangzakje met een kraantje de urine van de urostoma. De urine vloeit non-stop.

Er zijn ook andere soorten stoma’s. Twee andere vaak voorkomende stoma’s zijn de colostoma en de ileostoma.

Redenen voor een urostoma

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen resulteren in een urostoma, waaronder.

  • Blaaskanker 
  • Een aangeboren afwijking 
  • Ernstige urine-incontinentie of herhaalde urineweginfecties
  • Interstitiële cystitis  
  • Een trauma

Heeft u vragen?

Uw zorgprofessionals staan klaar om u te helpen. Uw arts en stomaverpleegkundige hebben waarschijnlijk al de details van uw operatie besproken. U zult waarschijnlijk later nog vragen hebben. Het is een goed idee ze op te schrijven in een notitieboekje of stomadagboek. Op die manier vergeet u ze niet te vragen tijdens uw afspraken met uw arts, stomaverpleegkundige of andere zorgprofessionals.

 

Bekijk of print de volledige brochure in pdf-formaat: Opvolgings- en adviesboek - Urinaire stoma