Uw stoma beter begrijpen: Ileostoma

Een ileostoma is een type stomaoperatie. Vind hier de feiten over ileostomaoperaties en waarom u er mogelijk een nodig heeft.

man-and-woman-cooking-together-in-a-kitchen-and-understanding-an-ileostomy

Kom meer te weten over uw ileostomaoperatie.

Elk jaar ondergaan duizenden mensen een operatie waarbij een stoma wordt aangelegd. De operatie kan nodig zijn als gevolg van een darmziekte, een ongeval of een aangeboren afwijking In sommige gevallen is het zelfs een levensreddende procedure. Laten we de feiten bekijken over het hebben van een stoma en waarom iemand mogelijk een ileostoma nodig heeft.

Wat is een stoma?

Wist u dat “stoma” een Grieks woord is dat staat voor “mond”?

Wist u dat “stoma” een Grieks woord is dat staat voor “mond”? In de geneeskunde is “stoma” een term die wordt gebruikt om een opening in uw buik te beschrijven waar een stuk darm chirurgisch door de buikwand wordt gebracht. Bij diegenen die een colostoma- of ileostomaoperatie hebben gehad, wordt ontlasting via de stoma uitgescheiden. Bij diegenen die een   urostomaoperatie hebben gehad, wordt urine via de stoma uitgescheiden. In het geval van een colostoma of ileostoma kunnen stoma's tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de medische reden.   

Wat is een ileostoma? 

Een ileostoma is een chirurgisch gecreëerde opening in de dunne darm, ook wel het “ileum.” genoemd. In de meeste gevallen gebruikt de chirurg het laatste deel van de dunne darm om de stoma te vormen. Het ileum wordt door de buikwand naar buiten gebracht, binnenstebuiten gekeerd en vervolgens vastgehecht aan de huid.

De output, het volume en de consistentie van de ontlasting variëren per persoon en zijn deels afhankelijk van de locatie van de stoma op de dunne darm. Een ileostomazakje is een open opvangzakje dat de ontlasting uit de dunne darm opvangt.

Redenen voor een ileostoma

Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen resulteren in een ileostoma.

Heeft u vragen?

Uw zorgprofessionals staat klaar om u te helpen. Uw arts en stomaverpleegkundige hebben waarschijnlijk al de details van uw operatie besproken. U zult waarschijnlijk later nog vragen krijgen. Het is een goed idee deze vragen op te schrijven in een notitieboekje of stomadagboek. Op die manier vergeet u ze niet te vragen tijdens uw afspraken met uw arts, stomaverpleegkundige of andere zorgprofessional.

 

Bekijk of print de volledige brochure in pdf-formaat: Opvolgings- en adviesboek - Abdominale stoma